• Nowy

Sękacz Podlaski waga ok. 1,3kg

48,00 zł
Brutto Delivery: 1 to 3 weeks

Specjalność kuchni Podlaskiej.

Czas oczekiwania na produkt min. 3 dni.

Ilość

  • Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy
  • Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki
  • Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie
  • Zakupy powyżej 200 zł - darmowa dostawa na terenie całej Polski Zakupy powyżej 200 zł - darmowa dostawa na terenie całej Polski

Historia pieczenia ciast w ogniu wywodzi się od prastarych plemion Bałtów-Jaćwingów, Żmudów, Litwinów i Prusów. Ludy te czcząc swe bóstwa składały im ofiary z mięsa, miodu i ciast.

Późniejsza legenda głosi, że pierwszy sękacz został podany na dworze w Berżnikach koło Sejn, Królowej Bonie, która zachwyciła się tym wyjątkowo smacznym i efektownym ciastem z sękami, które odtąd często zdobiło królewski stół na Wawelu.

W przedwojennej Polsce pojawienie się w witrynach stołecznych cukierni ustrojonego cukrowymi kwiatkami sękacza było nieomylnym zwiastunem zbliżającej się Wielkanocy.

Dzisiaj, w dobie globalizacji, pragniemy podtrzymać ludową tradycję i stworzyć Państwu możliwość delektowania się smakołykiem Królowej Bony.