• Nowy
Miód malina+gryka
Miód malina+gryka

Miód malina+gryka

18,50 zł
Brutto Delivery: 1 to 3 weeks

Cechy: jasnorązowy, aromat gryki wyczuwalny.

Wskazany na schorzenia: przeziębienia

Miody
Ilość

  • Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy
  • Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki
  • Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie
  • Zakupy powyżej 200 zł - darmowa dostawa na terenie całej Polski Zakupy powyżej 200 zł - darmowa dostawa na terenie całej Polski

Kilka słów o pasiece

Nasza pasieka liczy 140 rodzin pszczelich i jest jedną z najmniejszych pasiek zawodowych w Polsce. Wśród innych wyróżnia nas to, że pozyskujemy między innymi miód wierzbowy i kruszynowy (kiedyś również stuliszowy) oraz fakt, że sprzedajemy 98% miodów nierozgrzewanych - dających się smarować. Rozgrzewamy, czyli upłynniamy tylko miód wielokwiatowy. Rodziny pszczele prowadzimy w ulach drewnianych, ocieplanych słomą. Z naszego wosku produkujemy węzę do ramek wyłącznie na własne potrzeby. Produkcją miodu zajmujemy się w dwuosobowym, rodzinnym składzie.


Pasieki położone są w regionie Zielonych Płuc Polski w woj. podlaskim, usytuowane na wschód od Łomży w Łomżyńskim Parku Krajobrazowym Doliny Narwi, w regionie Bagna Wizna oraz graniczą z Biebrzańskim Parkiem Narodowym. 

Brak przemysłu, intensywnej produkcji rolnej i szlaków transportowych predysponują te tereny do produkcji pszczelarskiej. Poza tym praca w terenie gdzie odwiedzając pasieki spotykamy łosia, wydrę, czarnego bociana czy puchacza o pomarańczowych oczach jest prawdziwą przyjemnością.

Jakość pozyskiwanych miodów potwierdzają badania instytutu pszczelarskiego, IJHARS, nagrody i wyróżnienia przyznawane naszym miodom w kolejnych konkursach. O jakości miodów świadczy również zadowolenie odbiorców naszych miodów. Sympatia klientów to od wielu lat największy skarb Pasieki Łapiński.

Jak prawidłowo zadbać o miód?

Miody powinny być przechowywane w pomieszczeniach suchych i bez zapachów (zakręcony słoik w kuchennej szafce). Jeśli słoik jest otwarty to miód może (nie musi) chłonąć zapachy i stanie się niesmaczny, może również chłonąć wilgoć i sfermentować.

Przy samodzielnym rozgrzewaniu miodu należy zwrócić uwagę, że już przy temperaturze 46 st. C jest uszkadzany jeden z kilku enzymów.

Miód dodajemy do herbaty o temperaturze około 70 st.C i wypijamy w ciągu 15 minut. Krótki okres wysokiej temperatury zapewni nam stosunkowo niedużą stratę enzymów.

Zapraszamy do obejrzenia naszej wirtualnej oferty. W serwisie znajdą Państwo szczegółowy opis właściwości leczniczych i smakowych poszczególnych gatunków miodów jak i innych produktów.