Swojskie wędliny od Pana Tomasza

0 komentarzy

Wędzenie

Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów przetwarzania żywności. Historia sięga aż do czasów prehistorycznych,  gdzie wędzono mięso głównie w celu przedłużenia terminu spożycia.

 Nasi przodkowie odkryli, że mięso poddane działaniu zimnego dymu nie psuje się tak szybko,  a dodatkowo zmienia smak, kolor oraz nabiera charakterystycznego zapachu. Początkowo wędzono głownie ryby,  lecz z czasem kiedy proces ten zaczął spełniać rolę polepszenia smaku pojawiły się wędzone mięsa,  a nawet sery. Sam proces wędzenia polega na długotrwałym przetrzymywaniu surowca w dymie o odpowiedniej temperaturze.

Obecnie wędzenie mięsa dzielimy na dwa typy:

Na Ciepło – Odbywa się w temperaturze do 90 °C. Proces ten podzielony jest na trzy etapy. W pierwszej fazie wędzonki tylko obsychają, następnie dochodzi do właściwego wędzenia w gęstym dymie , a na koniec są podpiekane krótko w gorącym dymie.

Na zimno -  odbywa się w temperaturze ok. 16 – 22 °C i trwa znacznie dłużej, niż wędzenie na gorąco lecz produkty są dużo bardziej trwałe.

Dodaj komentarz

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!