• Nowy
Słonina solona
Słonina solona

Słonina solona

6,00 zł
Brutto Delivery: 1 to 3 weeks

Starannie wybrany kawałek słoniny. 

Peklowana na sucho bez saletry w czasie od 7 do 21 dni. Przyprawiona w papryce

Gramatura
Ilość

  • Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy
  • Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki
  • Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie
  • Zakupy powyżej 200 zł - darmowa dostawa na terenie całej Polski Zakupy powyżej 200 zł - darmowa dostawa na terenie całej Polski

Skład: mięso wieprzowe, sól kamienna, sól peklująca, naturalne przyprawy

100g produktów powstało z około 120g surowca.

Nasze swojskie wędliny powstają w regionalnych, podlaskich wędzarniach. Rolnicy przygotowują je tradycyjnymi metodami: peklują mięso w solance przez kilka dni, a następnie wędzą je nad ciepłym lub zimnym dymem. Tym sposobem powstają soczyste i aromatyczne domowe wędliny, o jakie trudno w zwykłych sklepach.

Nie zawiedziesz się też, zamawiając swojski pasztet. To nie chrząstki i skórki, lecz świeże, mielone mięso z przyprawami. Podobnie jest z kaszanką, smalcem i salcesonem – to najwyższej jakości produkty o niepowtarzalnym smaku.  

Gdy raz spróbujesz wędliny od rolnika, nigdy nie sięgniesz po pakowane szynki i kiełbasy z marketów! Ich jakość jest nieporównywalna! Zamów i przekonaj się, jakie to pyszne. 

Wędzenie

Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów przetwarzania żywności. Historia sięga aż do czasów prehistorycznych,  gdzie wędzono mięso głównie w celu przedłużenia terminu spożycia.

 Nasi przodkowie odkryli, że mięso poddane działaniu zimnego dymu nie psuje się tak szybko,  a dodatkowo zmienia smak, kolor oraz nabiera charakterystycznego zapachu. Początkowo wędzono głownie ryby,  lecz z czasem kiedy proces ten zaczął spełniać rolę polepszenia smaku pojawiły się wędzone mięsa,  a nawet sery. Sam proces wędzenia polega na długotrwałym przetrzymywaniu surowca w dymie o odpowiedniej temperaturze.

Obecnie wędzenie mięsa dzielimy na dwa typy:

Na Ciepło – Odbywa się w temperaturze do 90 °C. Proces ten podzielony jest na trzy etapy. W pierwszej fazie wędzonki tylko obsychają, następnie dochodzi do właściwego wędzenia w gęstym dymie , a na koniec są podpiekane krótko w gorącym dymie.

Na zimno -  odbywa się w temperaturze ok. 16 – 22 °C i trwa znacznie dłużej, niż wędzenie na gorąco lecz produkty są dużo bardziej trwałe.


Polecane produkty

Salceson
  • Nowy
Oczekiwanie na dostawę

Salceson

Od 10,50 zł

Produkowany według tradycyjnej receptury Salceson wieprzowy z podrobami.

Szynka na zimno

Od 14,00 zł

Skład: mięso wieprzowe, sól kamienna, sól peklująca, naturalne przyprawy

100g produktów powstało z około 120g surowca.

Starannie wybrany kawałek szynki wieprzowej. Wędzona w tradycyjny sposób zimnym dymem.