• Nowy
Biesiada u Gospodarza
Biesiada u Gospodarza
Biesiada u Gospodarza

Biesiada u Gospodarza

100,00 zł
Brutto Delivery: 1 to 3 weeks

Paczka swojskich produktów zawiera - Ser biały 200g - Ser riccotta 200g - Chleb gruboziarnisty 1kg  - Jajka z wolnego wybiegu 10szt. - Kiełbasa swojska 0,5kg - Smalczyk 300g - Pasztet drobiowy 300g - Szynka na ciepło 300g - Słonina paprykowana 300g - Szczypiorek 

Ilość

  • Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy Zakupy powyżej 95 zł - darmowa dostawa na terenie Warszawy
  • Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki Zakupy w Warszawie - dostawa w poniedziałki, środy i piątki
  • Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie Wszystkie samochody są wyposażone w chłodnie



Wszystkie produkty dostarczane są własnym transportem z chłodnią na terenie Warszawy i okolic.

Zamów a my dostarczymy skrzynkę naturalnych wyrobów prosto pod drzwi.

Nasze polskie, naturalne produkty

''Biesiada u Gospodarza''

Wędzenie

Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów przetwarzania żywności. Historia sięga aż do czasów prehistorycznych,  gdzie wędzono mięso głównie w celu przedłużenia terminu spożycia.

 Nasi przodkowie odkryli, że mięso poddane działaniu zimnego dymu nie psuje się tak szybko,  a dodatkowo zmienia smak, kolor oraz nabiera charakterystycznego zapachu. Początkowo wędzono głownie ryby,  lecz z czasem kiedy proces ten zaczął spełniać rolę polepszenia smaku pojawiły się wędzone mięsa,  a nawet sery. Sam proces wędzenia polega na długotrwałym przetrzymywaniu surowca w dymie o odpowiedniej temperaturze.

Obecnie wędzenie mięsa dzielimy na dwa typy:

Na Ciepło – Odbywa się w temperaturze do 90 °C. Proces ten podzielony jest na trzy etapy. W pierwszej fazie wędzonki tylko obsychają, następnie dochodzi do właściwego wędzenia w gęstym dymie , a na koniec są podpiekane krótko w gorącym dymie.

Na zimno -  odbywa się w temperaturze ok. 16 – 22 °C i trwa znacznie dłużej, niż wędzenie na gorąco lecz produkty są dużo bardziej trwałe.