Olej Lniany 500ml
  • Olej Lniany 500ml

Olej Lniany 500ml

22,80 zł
Brutto
Ilość
0 recenzje

Tłoczony z najstarszej odmiany lnu - Szafir. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Stanowi bogactwo kwasów omega - 3, dzięki czemu nadaje się do diety dr Johanny Budwig.

Olej lniany Olejowy Raj wyróżnia się spośród innych niezwykle delikatnym smakiem i aromatem. Tłoczony jest z najwyższej jakości ziarna, najstarszej w Polsce odmiany lnu brązowego „ Szafir”. Surowiec odgrywa najważniejszą rolę w całym procesie produkcyjnym, dzięki niemu nasz olej jest pozbawiony goryczy i ma delikatny smak.

Nasz olej wyróżnia delikatny smak, bez posmaku goryczy. Pracujemy ciężko, aby utrzymać jakość smaku. Przy zakupie ziarna nie ma miejsca na kompromisy. Wybieramy najsmaczniejszą próbę, którą następnie wysyłamy na badania. W akredytowanym laboratorium sprawdzamy obecność metali ciężkich, pozostałości pestycydów oraz WWA.

Ze wszystkich tłoczonych przez nas olei to właśnie olej lniany jest najbogatszy w kwas alfa-linolenowy. Dlatego polecamy go od serca dzieciom, przyszłym i karmiącym mamom oraz osobom starszym.

Pochodzenie ziarna

Wśród pól i lasów Warmii i Mazur już w czerwcu wypatrzycie „szafirowe” pola. To właśnie z okolic Kętrzyna pochodzi len, z którego tłoczymy nasz olej. Zielone płuca Polski dają gwarancję wysokiej jakości surowca. Wybieramy ziarno tylko od zaufanych rolników.

Dawkowanie

Zaleca się spożywać od 3 do 6 łyżek dziennie. Możesz dodać łyżkę oleju do koktajlu, wystudzonej zupy lub ulubionej sałatki. 

Przechowywanie

Olej lniany nie lubi ciepła oraz kontaktu z powietrzem i światłem słonecznym. Bezwzględnie przechowuj go w lodówce oraz dokładnie zakręcaj butelkę! Jak się okazuje otwarty olej psuje się najszybciej, dlatego polecamy wybierać jak najmniejsze pojemności butelek.

Utlenianie kwasów, zwane autooksydacją, jest to samorzutne przyłączanie tlenu przez nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten typ psucia się tłuszczów występuje najczęściej. Inicjowanie reakcji może zachodzić pod wpływem promieni świetlnych, podwyższonej temperatury, enzymów, oraz obecności jonów metali, takich jak miedź, kobalt, żelazo dwu- i trójwartościowe oraz chrom.

Uwaga! Olej lniany nie powinien być gorzki. Jeżeli Twój olej w trakcie użytkowania nabierze goryczy, będzie to świadczyło o utlenieniu kwasów omega-3. Zużyj go wtedy kosmetycznie np. w postaci mikstury na włosy.

Zastosowanie w kuchni

Olej lniany zawsze spożywaj na zimno! Możesz dodać go do ulubionej sałatki lub witaminowego koktajlu.

Rozpocznij dzień z olejem lnianym - wypijaj każdego ranka łyżkę oleju na czczo lub dodawaj go do świeżo wyciśniętego soku. Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Dressing na bazie oleju lnianego - 1. połącz olej lniany z przyprawami i cytryną; 2. połącz olej lniany z musztardą i miodem i w ten sposób otrzymasz sos musztardowo-miodowy bogaty w kwasy omega-3; 3. zmiksuj olej z sokiem z pomarańczy i mielonym siemieniem lnianym, a otrzymasz sos słodki do deserów.

Pasta twarogowa z olejem lnianym wg. diety dr Budwig - zblenduj odtłuszczony twaróg oraz jogurt z dodatkiem oleju lnianego na gładką masę. Sekretem tego duetu (nabiał i olej lniany) jest zawarty w twarogu aminokwas L-cysteina, który łączy się z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w oleju lnianym i tym samym tworzy produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej lniany możesz wykorzystać jako maskę na włosy lub na twarz. Jest niezwykle delikatny i lekki.

Olej lniany należy do grupy olei schnących, czyli takich które zawierają ponad 50% NNKT. Niezwykle szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Jest idealny dla cery tłustej i problematycznej, ponieważ ma lekką konsystencję. Polecamy olejowanie twarzy (masaż olejkiem) codziennie. Następnie należy zastosować ulubiony krem do twarzy i ewentualnie wykonać makijaż.

7 innych produktów w tej samej kategorii: