Nasze swojskie wędliny powstają w regionalnych, podlaskich wędzarniach. Rolnicy przygotowują je tradycyjnymi metodami: peklują mięso w solance przez kilka dni, a następnie wędzą je nad ciepłym lub zimnym dymem. Tym sposobem powstają soczyste i aromatyczne domowe wędliny, o jakie trudno w zwykłych sklepach.
Gdy raz spróbujesz wędliny od rolnika, nigdy nie sięgniesz po pakowane szynki i kiełbasy z marketów! Ich jakość jest nieporównywalna! Zamów i przekonaj się, jakie to pyszne.
Wędzenie
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów przetwarzania żywności. Historia sięga aż do czasów prehistorycznych, gdzie wędzono mięso głównie w celu przedłużenia terminu spożycia.
Nasi przodkowie odkryli, że mięso poddane działaniu zimnego dymu nie psuje się tak szybko, a dodatkowo zmienia smak, kolor oraz nabiera charakterystycznego zapachu. Początkowo wędzono głownie ryby, lecz z czasem kiedy proces ten zaczął spełniać rolę polepszenia smaku pojawiły się wędzone mięsa, a nawet sery. Sam proces wędzenia polega na długotrwałym przetrzymywaniu surowca w dymie o odpowiedniej temperaturze.
Obecnie wędzenie mięsa dzielimy na dwa typy:
Na Ciepło – Odbywa się w temperaturze do 90 °C. Proces ten podzielony jest na trzy etapy. W pierwszej fazie wędzonki tylko obsychają, następnie dochodzi do właściwego wędzenia w gęstym dymie , a na koniec są podpiekane krótko w gorącym dymie.
Na zimno - odbywa się w temperaturze ok. 16 – 22 °C i trwa znacznie dłużej, niż wędzenie na gorąco lecz produkty są dużo bardziej trwałe.